Najjači otrov za pacove i kako ih se rešiti

Najčešće korišćen i najjači otrov za pacove danas je antikoagulanti rodenticid. Ovaj otrov deluje tako što sprečava zgrušavanje krvi, dovodeći do unutrašnjeg krvarenja i na kraju do smrti pacova koji ga konzumira.

Prednost ovih otrova leži u njihovoj delotvornosti i dejstvu sa zakašnjenjem, čime se umanjuje mogućnost da pacovi razviju oprez i počnu da izbegavaju mamak nakon što prežive subletalnu dozu (nedovoljno smrtonosnu dozu).

Efikasna i odložena akcija u borbi protiv pacova

Antikoagulantni rodenticidi su poželjniji u odnosu na brže delujuće otrove jer omogućavaju pacovima da se kreću neko vreme pre nego što uginu.

Iako su bolesni i dezorijentisani, ovi glodari imaju sposobnost da se vrate u svoje gnezdo pre nego što otrov počne da deluje, što doprinosi efikasnijem smanjenju njihove populacije.

Ovo takođe smanjuje verovatnoću da će pacovi uginuti unutar prostora koje koriste ljudi, kao što su kuće ili dvorišta, što se smatra velikom prednošću.

Koji otrovi za pacove su najdelotvorniji?

Postoje dva tipa sredstava za suzbijanje pacova koji deluju na principu antikoagulacije, a koji su najefikasniji:

  1. Antikoagulanti prve generacije – obuhvataju supstance poput varfarina, hlorofacinona i difacinona, koje zahtevaju da glodari više puta jedu otrovani mamac tokom nekoliko dana pre nego što se postigne smrtonosni efekat.
  2. Antikoagulanti druge generacije – uključuje proizvode poput Protector sa aktivnim sastojcima kao što su brodifakum, bromadiolon, difenakum i difetialon, znatno je jača i može ubiti glodara već nakon jednog obroka.
sredstvo za suzbijanje miševa

Otrov za pacove druge generacije predstavlja efikasno sredstvo koje se koristi u domaćinstvima i javnim prostorima za kontrolu pacova, ali i miševa.

Proizvod dolazi u obliku mekog mamca spremanog za upotrebu, koji je visoko privlačan glodarima. Sadrži i gorčinu koja sprečava ljude i kućne ljubimce da ga konzumiraju jer izaziva povraćanje, dok na glodare ne utiče.

S obzirom na to da se ovaj preparat stavlja u specijalizovane kutije za deratizaciju ili direktno u otvore i puteve koje glodari često koriste, može se smatrati da je sigurno za okolinu.

Koliko je vremena potrebno da otrov za pacove počne da deluje?

Vreme potrebno da otrov za pacove počne da deluje zavisi od generacije toksina koju odaberete za kontrolu pacova.

Ako se odlučite za otrov prve generacije, obično je potrebno oko sedam dana da glodar ugine. Razlog je što je za smrtonosnu dozu potrebno više obroka.

Otrov druge generacije može da ubije glodara usled unutrašnjeg krvarenja za dva do tri dana. Deluje brže.

Jedna od značajnih prednosti otrova druge generacije je što je malo verovatno da će doći do sekundarnog trovanja zbog njihove visoke toksičnosti. Sekundarno trovanje se dešava kada životinja viša u lancu ishrane pojede otrovanog pacova i ugine zbog unosa otrova.

Ako vaš pas slučajno pojede pacova, ne morate da brinete da će to uticati na vašeg ljubimca.

Međutim, pored tipa generacije, vreme potrebno da otrov za pacove deluje može zavisiti i od različitih faktora koji mogu ograničiti efikasnost.

Kako povećati efikasnost otrova za pacove

Pacovi nisu samo izbirljivi kada je reč o hrani, već mogu biti i prilično inteligentni. Brzo uče, što znači da će pametniji među njima početi da izbegavaju mamce čim primete nešto sumnjivo u vezi sa svojom hranom ili uobičajenim stazama za hranjenje.

Evo nekoliko načina da nadmudrite ova lukava stvorenja i povećate efikasnost otrova za pacove:

#1 Koristite sveže rodenticide

Kada imate problem sa pacovima, pobrinite se da koristite sveže rodenticide. Ne želite da koristite pakovanje koje ste čuvali u podrumu ili od poslednje infestacije.

Potrebno vam je sveže pakovanje jer postoji veća verovatnoća da je staro možda isteklo. Takođe je moguće da su razni faktori, kao što su uslovi skladištenja, mogli smanjiti njegovu efikasnost.

Korišćenje isteklog rodenticida u takvim slučajevima pomoći će glodaru da razvije otpornost na taj poseban toksin.

#2 Redovno čistite područja s mamcem

Kada postavite zamku za pacove, potrebno je redovno da pregledate područje. Zamenite svaki mamac koji su glodari pojeli svežim i uklonite sve ostatke.

Takođe, proverite okolinu da nema neki zaostai mrtav pacov. Ovi koraci će smanjiti šanse da se pojavi izbegavanje mamca.

#3 Koristite prethodni mamac da podstaknete pacove da jedu otrov

Pacovi će obično grickati hranu i preći na sledeći obrok kako bi izbegli trovanje. Ako ne oboli nakon jednog dana, vratiće se po još jedan zalogaj. Ako oboli, izbegavaće svaki obrok sa istim ukusom ili aromom.

Da biste sprečili da se to dogodi, možete koristiti prethodni mamac sa istim ukusom i aromom kao toksični mamac nekoliko dana pre postavljanja otrovnog mamca.

Na taj način, pacov povezuje miris i ukus sa pozitivnim ishodima i neće ih izbegavati kada pređete na toksičnu opciju nakon par dana.

#4 Uklonite alternativne izvore hrane

Pre postavljanja mamca, koristite čvrsto zatvorene kontejnere kroz koje ne mogu da progrizu kako bi došli do hrane. Tako pacov neće imati drugog izbora osim da pojede ili barem proba mamac.

Takođe bi trebalo koristiti metalne kontejnere koji su teži za otvaranje za skladištenje otpada.

#5 Postavite otrov za glodore na odgovarajuća mesta

Mesto na koje stavljate otrov je značajno za njegovu efikasnost. Potražite bilo koja područja gde imate visoku koncentraciju izmeta i urina glodara. To su područja gde treba da postavite svoje mamce. Kada ih postavite, pobrinite se da ih ne pomerate.

Pacovi primećuju kada se objekat pomera i mogu ga izbegavati. Ako neko vreme nisu dodirnuli mamac, možda ćete morati da ga premestite.

Na kraju, pobrinite se da postavite mamce između izvora hrane i mesto za koje mislite da bi moglo biti njihovo stanište. Obično, trebalo bi tražiti područja sa gustim pokrivačem. Pacovi vole da se odmaraju i hrane na takvim mestima.

Koliko otrova je potrebno da se usmrti pacov?

Otrov za pacove je veoma efikasan način da se pacovi eliminišu, ali je važno da se postavi na pravo mesto.

Na primer, treba ga staviti tamo gde se nalazi svež izmet, unutar ili u blizini rupa, staza i mesta gde se hrane.

Koristite 100 grama otrova na svakom mestu za mamce i postavite ih na udaljenosti od 10 metara jedan od drugog, smanjujući na pet metara u područjima gde je infestacija veća.

Kada je pravo vreme da pozovete profesionalnog deratizatora?

U slučajevima teško kontrolisanih infestacija pacova, preporučuje se kontaktiranje stručne službe za kontrolu štetočina. Deratizatori poseduju specijalizovanu obuku, tehnike i moćne proizvode koji nisu dostupni vlasnicima domova.