Kako se rešiti miševa u kući: Najbolji otrov za miševe i zamke

Pacovi i miševi su zaista neželjeni gosti! Ne samo što prave štetu u vašem domu, već predstavljaju i ozbiljan rizik po zdravlje.

Prepoznavanje njihove aktivnosti i efikasno uklanjanje predstavljaju prvi korak ka bezbednijem domu i zdravijoj porodici.

Ukoliko se suočavate sa invazijom glodara i razmišljate o načinima da ih se oslobodite, ovde ćemo vam ponuditi rešenja koja možete isprobati sami, pre nego što se odlučite za angažovanje profesionalaca za kontrolu štetočina.

Ovi koraci su jednostavni za primenu i verovatno će biti efikasniji od pokušaja da sami lovite ove nametnike po kući i tako postanete frustriraniji!

Najbolji otrov za miševe i druge glodare

Najbolji otrov za miševe i druge glodare su rodenticidi. Oni predstavljaju dugotrajnu i efikasnu metodu za suzbijanje infestacije glodarima. Ova sredstva za suzbijanje miševa u domaćinstvima i javnim objektima dolaze u obliku gotovog mekog mamka, spremnog za upotrebu.

Proizvodi poput Protector – M25 privlače glodare svojom posebnom atraktivnošću i obično se postavljaju u deratizacione kutije ili koriste u rupama i prolazima gde glodari najčešće borave.

sredstvo za suzbijanje miševa

Ovo je značajno jer omogućava ciljano primenjivanje preparata na mestima gde je potrebno, čime se garantuje bezbednost za okolinu.

Većina ovih sredstava sadrži antikoagulant koji sprečava zgrušavanje krvi. Nakon što glodar unese dovoljno rodenticida, nastupa unutrašnje krvarenje koje na kraju dovodi do njihove smrti.

Vreme trajanja ovog efekta varira i obično je između tri i 10 dana, a zavisi od vrste rodenticida – da li je reč o jednokratnom ili višekratnom proizvodu, kao i od veličine glodara koji je konzumirao mamak.

Kako se postavlja otrov za miševe

Pre nego što započnete sa primenom proizvoda za suzbijanje miševa, važno je da pravilno procenite nivo njihove aktivnosti. To možete postići pažljivom inspekcijom prostora i traženjem znakova infestacije.

Obratite pažnju na izmet, rupe, tragove grickanja na mestima ulaska, kao i na dobro utabane staze koje glodari koriste.

Imajte na umu da će glodari gotovo sigurno biti aktivni na mestima kao što su tavan, zidovi i prostor ispod objekta.

Nakon što ste procenili nivo infestacije, postavite mamke tačno tamo gde ste primetili aktivnost.

Važno je postaviti dovoljnu količinu mamaka u skladu sa nivoom aktivnosti glodara. Neuspeh u postavljanju mamaka na mestima gde su glodari aktivni ili nedovoljna upotreba može rezultirati neuspešnim suzbijanjem infestacije.

Takođe, imajte na umu da, ukoliko ne eliminišete infestaciju efikasno, glodari mogu intenzivnije da se razmnožavaju kako bi nadoknadili gubitke u svojoj koloniji. Ostanite korak ispred njih – primenite naše proizvode mudro i precizno da biste osigurali da vaš prostor bude siguran i čist od glodara.

Kontrola miševa uz pomoć zamki – mišolovke

Korišćenje zamki za hvatanje miševa ili mišolovki može vam pomoći da smanjite brojnost glodara oko vašeg doma.

Mišolovka sa oprugom je najpoznatija vrsta, ali rešava problem sa glodarima na veoma surov način. Međutim, postoje i druge vrste, uključujući:

Žičane zamke

Žičane zamke funkcionišu kao kavez, sprečavajući miša da pobegne nakon što uđe u zamku. Ovo je humanija opcija u poređenju sa klasičnim mišolovkama sa oprugom, jer ne nanosi direktnu štetu glodarima.

PVC zamke

PVC zamke sa tunelom su ekološki prihvatljiva opcija. Opremljene su poklopcima koji se zatvaraju kada glodar uđe, rešavajući problem na human i efikasan način. Ova vrsta zamki omogućava kasnije oslobađanje glodara na bezbednom mestu.

Lepljive klopke

Lepak za miševe je netoksičan, bezbojan, bez mirisa i nezapaljiv. Postavljanje lepljive klopke podrazumeva stavljanje u spiralnom obliku na odabrani tanak materijal kao što su drvena ploča, debeli karton, keramička pločica ili slični materijali koji ne upijaju tečnost.

Kako se zaštititi od glodara: Saveti za prevenciju infestacije

Pacovi i miševi nisu samo lukavi, već su neverovatno fleksibilni i sposobni da svoja tela provuku kroz najmanje pukotine. Zato, da biste ih prevarili, morate se pobrinuti da otkrijete svaku moguću tačku ulaska, bez obzira na to koliko je velika ili mala.

Sledite ove korake kako biste glodare održali podalje i izbegli infestaciju u budućnosti:

  1. Nemojte ostavljati hranu ili ostatke na vidnom mestu. Glodari su po prirodi sakupljači i uzimaju svaku mrvicu koju mogu da nađu. Održavanjem čistih površina i brisanjem svih područja nakon pripreme hrane sprečićete glodare da nanjuše svoj sledeći obrok.
  1. Pazite da hranu čuvate u kuhinjskim ormarima ili u staklenim, metalnim ili plastičnim posudama. Što možete više da je postavite, to bolje.
  1. Izbegavajte skladištenje i višak nereda jer pruža mesta za skrivanje, zaklon i materijal za gnezdo.
  1. Zatvorite kese sa smećem pre nego što ih odbacite i pobrinite se da vaši kontejneri za smeće budu smešteni daleko od vaše kuće. Smrdljive, pretrpane kante su izuzetno primamljive za razne štetočine i privući će ih izdaleka.
  1. Ako imate kućne ljubimce poput mačaka i pasa, pobrinite se da im posude za hranu nisu ostavljene bez nadzora. Pazite da posude temeljno operete nakon svakog obroka kako miris ne bi privukao glodare.

Kada pozvati profesionalce za deratizaciju?

Ako je problem s miševima i pacovima prevelik da biste se samostalno nosili s njim, kontaktiranje profesionalne kompanije za suzbijanje štetočina.

Profesionalna deratizacija, posebno deratizacija u Beogradu i drugim većim gradovima, može biti sledeći korak ka njihovom eliminisanju.

Profesionalci će vam pomoći da identifikujete tačke ulaza, pronađete mesta gde prave gnezda i skladište hranu, i izbace ih iz zidova vašeg doma bez dodatnih oštećenja.

Takođe, stručnjaci mogu pomoći u identifikaciji osnovnog uzroka infestacije i sprečiti povratak miševa i pacova u budućnosti.