DEZINFEKCIJA

Naslovna » Dezinfekcija

DEZINFEKCIJA

Pojam dezinfekcija označavamo postupke koji smanjuju broj patogenih mirkoorganizama u neživim medijima, na predmetima, na površinama, u tečnostima i vazduhu. Dezinfekcijom se eliminišu vegetativni oblici patogenih mikroorganizama u nekom mediju do nivoa kojeg smatramo zdravstveno sigurnim.

U zavisnosti od vrste mikroorganizma, vremena i uslova delovanja dazinfekcija može da se podeli na:

  • Preventivnu

    uništavanje mikroorganizama koji mogu da se nađu na predmetima, koji mogu da dovedu do oboljenje ljudi ili kvara životnih namirnica. Ovo je nejčešći vid dezinfekcije i skoro svakodnevno se primenjuje u zdravstvenim, prehrambenim, obrazovnim organizacijama, sredstvima javnog prevoza itd.

  • Tekuća dezinfekcija

    Dezinfekcija koja se sporovodi u slučajevima pojave bolesti ljudi ili životinja. Predstavlja ciljanu dezinfekciju, i sporovodi se sve vreme trajanja bolesti.

  • Završna dezinfekcija

    dezinfekcija koja se sprovodi nakon prestanka bolesti.

Štetni mikroorganizmi izazivaju zarazne bolesti kod ljudi i životinja te neželjeno kvarenje namirnica. Mikroorganizme koji su uzročnici zaraznih bolesti nazivamo patogenima. Uslovno patogenima nazivamo one mikroorganizme koji se u nekim delovima tela normalno nalaze ne izazivajući smetnje, ali ako se nađu na drugom mestu u ljudskom organizmu, izazivaju bolest.

Dezinfekcija se sprečavaju zarazne bolesti primenjuje se medicinskim ustanovama, restoranima, fabrikama hrane, školama, farmama, vozilima za prevoz zivotinja…