uništavanje mikroorganizama koji mogu da se nađu na predmetima, koji mogu da dovedu do oboljenje ljudi ili kvara životnih namirnica. Ovo je nejčešći vid dezinfekcije i skoro svakodnevno se primenjuje u zdravstvenim, prehrambenim, obrazovnim organizacijama, sredstvima javnog prevoza itd.
DEZINFEKCIJA
Pojam dezinfekcija označavamo postupke koji smanjuju broj patogenih mirkoorganizama u neživim medijima, na predmetima, na površinama, u tečnostima i vazduhu. Dezinfekcijom se eliminišu vegetativni oblici patogenih mikroorganizama u nekom mediju do nivoa kojeg smatramo zdravstveno sigurnim.
U zavisnosti od vrste mikroorganizma, vremena i uslova delovanja dazinfekcija može da se podeli na:
- Preventivnu
- Tekuća dezinfekcija
Dezinfekcija koja se sporovodi u slučajevima pojave bolesti ljudi ili životinja. Predstavlja ciljanu dezinfekciju, i sporovodi se sve vreme trajanja bolesti.
- Završna dezinfekcija
dezinfekcija koja se sprovodi nakon prestanka bolesti.
Štetni mikroorganizmi izazivaju zarazne bolesti kod ljudi i životinja te neželjeno kvarenje namirnica. Mikroorganizme koji su uzročnici zaraznih bolesti nazivamo patogenima. Uslovno patogenima nazivamo one mikroorganizme koji se u nekim delovima tela normalno nalaze ne izazivajući smetnje, ali ako se nađu na drugom mestu u ljudskom organizmu, izazivaju bolest.
Dezinfekcija se sprečavaju zarazne bolesti primenjuje se medicinskim ustanovama, restoranima, fabrikama hrane, školama, farmama, vozilima za prevoz zivotinja…