DEZINSEKCIJA OSA

Naslovna » Dezinsekcija » Dezinsekcija osa

Kako se radi dezinsekcija osa

Ose u ljudske domove ulaze u potrazi za skloništem ili hranom. Prevencija nastanjivanja osa ne postoji, a ako formiraju gnezdo tj osinjak u vašoj neposrednoj blizini, osinjak mora biti otklonjen, kako biste izbegli napade kolonije osa. Prilikom uklanjanja osinjaka neophodno je nositi zaštitnu masku, odelo i rukavice.

Uklanjanje osinjaka je rizična intervencija. Zbog izvesnih komplikacija prilikom uklanjanja osinjaka, kako biste izbegli napad i ubode osa, preporučujemo vam da se obratite profesionalnoj službi za dezinsekciju Eko Protect 011 , koja će vaš problem rešiti stručno, brzo i jednostavno.

Ose

Ose (latinski Vespidae) su insekti koji pripadaju redu opnokrilaca.

Telo ose je karakteristične žuto crne boje, sa dva para prozirnih krila. Usni deo je prilagođen za sisanje i lizanje, a na zadnjem delu tela ima otrovnu žaoku, koju može da uvuče. Matice ose su dužine do 2cm, radilice su od 11 do 14mm, dok su trutovi dugački od 13 do 17mm.

Ženke formiraju gnezda, koja se najčešće nalaze na tamnim mestima, u krošnjama drveća, ispod krovova, u rupama glodara. Gnezda mogu sadržazi do nekoliko hiljada jedinki. Dok je gnezdo malo o njemu se stara matica, a zatim odgovornost prepušta radilicama. Interesantno je da zimu mogu da prežive samo ženke, koje na proleće formiraju nove porodice osa.
Odrasle ose se hrane biljnim sokovima i nektarima, dok se larve u razvoju hrane ostacima insekata.

Na našem podneblju najčešće se susreću nemačka osa (Vespula germanica) i obična osa (Vespula vulgaris), koje je maltene nemoguće razlikovati.

Šteta koju nanose ose

Ose imaju manju ulogu u oprašivanju biljaka nego pčele, iako spadaju u polinatore. Značajne su za poljoprivredu, jer se hrane sitnim insektima i mušicama, te smanjuju njihovu štetnu populaciju.

Ose mogu biti opasne po ljude i to je ujedno najveća šteta koja nastaje njihovim prisustvom. Nisu agresivni insekti, ali ukoliko se osete iziritiranim ili ugroženim, napadaju čoveka. Retko se ustremljuju na ljude ako prethodno nisu izazvane.

Prilikom uboda ose ubadaju žaokom, koja je oštra poput igle, a samim tim je i ujed izuzetno bolan. Tokom uboda ispuštaju malu količinu otrova u telo žrtve, ali otpuštaju i feromone, koji mogu uzbuniti celu populaciju osa i pozvati ih da se pridruže napadu. Osa ne ostavlja žaoku u telu žrtve, stoga može više puta ubosti čoveka.

Simptomi uboda ose

Mesto uboda je crveno i upaljeno, svrbi, otiče, javlja se osećaj toplote i bol. Nabrojani simptomi odnose sa na normalnu reakciju na ubod ose, a povlače se u roku od par sati.

Problem nastaje ukoliko je osoba alergična na otrov koji osa ispušta prilikom uboda. Kod alergijskih reakcija javlja se osip na koži, dolazi do poteškoća sa disanjem, zbog oticanja ždrela i sužavanja bronhija. Neretko može nastati anafilaktički šok, koji se može završiti fatalno. Ukoliko sumnjate na alergijsku rekaciju, uputite se što pre u najbližu medicinsku ustanovu.