DEZINSEKCIJA MRAVA

Naslovna » Dezinsekcija » Dezinsekcija mrava

Mrave uvek posmatramo sa simpatijama, poučeni basnama i pričama, u kojima se ovi insekti opisuju kao vredne, radne i časne životinjice. Međutim, jednom kad primetite mrave u svom stanu ili kući, teško da ćete im se obradovati.

Mravi su insekti koji su rasprostranjeni na svim kontinentima, izuzev Antarktika. Postoji preko 12000 vrsta mrava, a na našem podneblju najčešće se susrećemo sa crnim i žutim mravima. Ovi insekti se izuzetno lako razmnožavaju i formiraju kolonije koje mogu brojati na milione jedinki. Svaka kolonija ima svoju kraljicu i mrave „radnike“. Veličine su do 0.5cm, telo im je podeljeno u tri dela – glavu, grudni koš i stomak.

Hrane se insektima, ostacima ljudske hrane, plodovima koji padaju sa drveća i počinju da trule. Svaštojedi su i podjednako su im potrebni ugljeni hidrati i proteini u ishrani.

Crni mravi uglavnom obitavaju u prirodi, za razliku od žutih mrava, ali u potrazi za hranom dospevaju u stambene prostorije. Lako se provlače kroz sva dostupna mesta, a za sobom ostavljaju mirisni trag feromona, što u prevodu znači da jedan mrav može za sobom dovesti na stotine mrava u vaš dom. Žute mrave ređe susrećemo u prirodi, njihovo stanište su uglavnom stambene prostorije, s akcentom na kuhinje.

Šteta koju mravi pričinjavaju

Iako mravi imaju bitno mesto u ekosistemu, oni mogu naneti značajnu štetu u kućama, stanovima, voćnjacima, travnjacima, usevima. Prenose mikroorganizme, izazivajući razne bolesti, a kontaminiraju površine kojima pređu i hranu koju dodirnu.

Kako se rešiti mrava?

Borba sa mravima može biti mukotrpna i teška, naročito ako se opredelite da je vodite sami. Poznate su kućne metode posipanja soli ili bibera po površinama gde su mravi primećeni, međutim ove metode nisu zabeležile uspeh. Mravi se vraćaju nakon nekoliko dana. Nestručno korišćenje insekticida može naneti više štete nego što će doneti pozitivnih efekata, naročito ako uzmemo u obzir da mnogi insekticidi ostavljaju štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja.

Eko Protect 011 ima veliko iskustvo u suzbijanju kolonija mrava. Crni mravi se eliminišu vlažnom metodom prskanja preparata koji je potpuno bezbedan po zdravlje ljudi, a ne ostavlja nikakve tragove na enterijeru.

Žuti mravi su najčešće stacionirani u kuhinjama, u kojima je prskanje insekticida nedopustivo. Prilikom dezinsekcije žutih mrava pribegavamo metodi nanošenja insekticida četkicom, temeljno i detaljno, na sve površine koje mogu biti put kojima se mravi kreću.

Insekticidi koje koristimo imaju trenutno i produženo delovanje, biorazgradivi su i stoga ekološki potpuno prihvatljivi. Potpuno su bezbedni i bezopasni po zdravlje ljudi, dece i životinja, a rešiće problem sa mravima jednom za svagda.