DEZINSEKCIJA MOLJACA

Naslovna » Dezinsekcija » Dezinsekcija moljaca
Dezinsekcija moljaca

Moljci, baš kao i leptiri, pripadaju redu Lepidoptera i druga su najmnogobrojnija porodica insekata. Procenjuje se da postoji oko 160.000 vrsta moljaca. Noćne su životinje, iako postoje i dnevni i večernji moljci. Po veličini mogu da variraju od sitnih do izrazito krupnih.

Imaju dva para krila koja im omogućavaju da lete u svim pravcima, antene uz pomoću kojih osete druge moljce i na velikoj udaljenosti i aparat za sisanje u obliku surlice. Na samom kraju surlice imaju „zubiće“ koji su oštri i nazubljeni kao testere, koji im omogućavaju da progrizu i koru voća, kako bi došli do hrane.

Moljci su odlični u kamuflaži i zbog toga ih je teško otkriti. Smeđe su boje, često imaju tufne (koje podsećaju na pegice) po telu i krilima.

Razmnožavanje i životni ciklus moljaca

Moljci su holometabolni, što u prevodu znači da do razvoja odrasle jedinke moraju da prođu potpunu metamorfozu, koja se odvija u četiri faze.

Ženke polažu jaja, koja se potom razvijaju u larve. Larve su u obliku crva i nazivamo ih gusenice. Larve nemaju mogućnost letenja, a u svom razvoju prolaze nekoliko stadijuma. Stasala larva formira čauru i pretvara se u lutku. Kada prođe određeno vreme, čaura puca i iz nje izlazi krilata jedinka. Sposobnost letenja omogućava široku rasprostranjenost moljaca.
Moljci su aktivni uglavnom noću. Orijentišu se u prostoru tokom noći po položaju meseca i zvezda, a smatra se da je to jedan od razloga zašto lete na noćna svetla.

Šteta koju pričinjavaju moljci

Moljci se najčešće pojavljuju u letnjim mesecima, ali toplota ljudskih staništa i laka dostupnost hrane čine ih nezvanim gostima tokom cele godine. Najčešće ih možemo pronaći u ormarima sa garderobom i u kuhinjama.

U kuhinjama ih privlače suve namirnice kao što su brašno, pirinač, testenina, keks. Hranu koja je kontaminirana jajašcima moljaca treba odmah baciti, a posude oprati rastvorom sirćeta i vode.

U ormarima moljci pričinjavaju ozbiljnu štetu. Odrasle jedinke ne progrizaju odeću, njihova surlica je zakržljala i ne mogu da oštete tekstil. Gusenice su odgovorne za rupe na garderobi. Pored vune, vole i ostale prirodne materijale, kao što su svila, angora, perje, krzno. Često se zavlače i u vunene tepihe, a vole sva mračna, zavučena i topla mesta, pa se mogu naći i u fijokama, kutijama za posteljinu itd.

Ekološka dezinsekcija moljaca

Prvi korak u borbi protiv moljaca je preventiva. Dobro provetrite i istresite garderobu pre nego je odložite u ormare. Od pomoći su osveživači za ormare koji imaju jak miris, jer on odbija moljce. To mogu biti lavanda, eukaliptus, kesten, sapuni ili parfemi, ili hemijska sredstva u kesicama.

Uništavanje populacije odraslih jedinki moljaca relativno je lako, jer ih je moguće i fizički odstraniti, međutim problem nastaje sa larvama. Larve često ostanu skrivene na plafonima i u uglovima zidova, u tepisima, zavesama, u ormarima. Ako se ne unište larve, moljci će se stalno vraćati, stoga je dezinsekcija jedini način da ih trajno odstranite iz svog doma.

Dezinsekcija se vrši nanošenjem specijalnog insekticida namenjenog za smanjenje i istrebljenje populacije moljaca. Insekticid je ekološki prihvatljiv, bez boje i mirisa, i bezopasan je po ljude i domaće životinje. Dezinsekcijom sprečavate nastanak materijalne štete i rešavate problem sa moljcima jednom za svagda.