DEZINSEKCIJA U KUĆI

Naslovna » Dezinsekcija » Dezinsekcija u kući

Kuće su izuzetno podložne naseljavanju insekata, a veliki je broj puteva kojima insekti mogu prodreti u unutrašnjost kuća. Bašte i dvorišta su njihovo prirodno stanište, iz kojeg odlaze kako bi u toplom i vlažnom okruženju lakše našli hranu. U kuće dospevaju i putem kanalizacionih, vodovodnih i toplotnih cevi, kao i kroz tavane i podrume, koje mogu naseljavati u velikom broju.

Insekti koje najčešće susrećemo u kućama su mravi (podjednako crni i žuti, iako se žuti naseljavaju isključivo u kuhinjama), bubašvabe, buba rusi, paukovi, stenice, moljci i buve. Neki od pomenutih insekata su izuzetno opasni, izazivaju alergije i prenosioci su zaraznih bolesti, dok su ostali neprijatni i njihovo prisustvo izaziva neprijatnost i uznemirenost kod ljudi.

Insekti se kriju na teško dostupnim mestima, u toplim i vlažnim kutcima doma, a na čistinu izlaze mahom noću, u potrazi za hranom. Cevi radijatora, podne i plafonske lajsne, pukotine u zidovima i parketu, nameštaj, elektronski uređaji, kuhinje i kupatila najčešći su odabir staništa za insekte. Pomenuti tavani i podrumi uglavnom su mračni i vlažni, stoga smo tamo nalazili prave najezde insekata, naročito u

Kako se rešiti insekata u kući?

Kako biste problem sa insektima rešili trajno, uništavanje insekata se mora pristupiti pažljivo, temeljno i detaljno. Kuće su uglavnom većih površina nego stanovi, a kada uočite insekte, neophodno je obaviti dezinsekciju kompletnog stambenog prostora. U suprotnom, možete očekivati da se problem javi u još većem obimu.

Popularne „uradi sam“ metode izazivaju više štete nego koristi. Insekticidima se mora rukovati pažljivo, jer je jednako bitna i količina preparata i način njegovog nanošenja, kako bi ostvario puno dejstvo. Nedostatak većine insekticida koji se mogu naći na tržištu je što se ne mogu nanositi na vertikalne površine, već isključivo na horizontalne, dok insekti bez problema gmižu i po zidovima. Insekti moraju fizički preći preko zaprašene površine, kako bi bili eliminisani.

Profesionalna dezinsekcija jedino je trajno rešenje. Uključuje skup hemijskih, mehaničkih, fizičkih i bioloških mera koje za cilj imaju svođenje na minimum štetne populacije insekata. Poželjno je napraviti preventivnu dezinsekciju, kako bi se zatvorili svi prolazi i fizički onemogućio ulaz insekata spolja u kuće. Kurativne mere dezinsekcije se vrše po potrebi, ukoliko su insekti prisutni.

Profesionalna dezinsekcija uključuje preparate koje odobrava Ministarstvo zdravlja, koji su potpuno bezbedni i neškodljivi po zdravlje ljudi, dece i životinja. Preparati imaju trenutno i produženo dejstvo, nemaju nikakve štetne efekte (sem po insekte), razgradivi su, ekološki prihvatljivi i trajno će ukloniti neželjene štetočine iz vašeg doma.