Miševi u pekari i piceriji

Glodari su najrasprostranjenija vrsta sisara koja naseljava sve krajeve sveta. Karakterišu ih sekutići koji neprestano rastu, u gornjoj i donjoj vilici, navodeći ih da stalno grickaju. Po ovoj osobini je cela vrsta dobila naziv. Miševi i pacovi su glodari sa kojima se najčešće susrećemo na ovom podneblju.

Misevi u pekari i ugostiteljskim objektima

U potrazi za hranom i toplim životnim staništem, miševi se naseljavaju u blizini ljudskih staništa, odakle pokušavaju da prodru u ljudske domove i poslovne prostore.

Njihovo prisustvo u objektima u kojima borave i rade ljudi nedopustivo je iz više razloga:

  • Miševi su štetočine i prenosioci su velikog broja bolesti.
  • Pričinjavaju materijalnu štetu koja se na globalnom nivou broji milionima evra.
  • Kontaminiraju prostor svojim telesnim izlučevinama.
  • Negativno utiču na reputaciju mesta na kojem se pojave.

Jasno je da je istrebljivanje miševa neminovno, upravo iz navedenih razloga. Deratizacija, kao skup mera i postupaka za suzbijanje i svođenje na minimum štetne populacije glodara, jedino je rešenje.

Zašto miševi naseljavaju pekare i picerije?

Objekti u kojima se odvijaju procesi prehrambene industrije, bilo da su ugostiteljskog tipa ili fabrički proizvodni pogoni, najčešća su meta štetnih glodara. U pomenutim objektima čuvaju se velike zalihe brašna i šećera, kao i drugih prehrambenih proizvoda, koji su neophodni za svakodnevnu proizvodnju. Miševi, u nedostatku prehrambenih namirnica, mogu da se prehrane raznim otpatcima, ali hrana koja je namenjena za ljudsku upotrebu prava im je poslastica.

Tražeći hranu miševi prodiru u pomoćne prostorije, kao što su skladišta, ostave, podrumi, odakle dospevaju i u same ugostiteljske objekte. Oštri sekutići im omogućavaju da progrizu džakove i sve ambalaže proizvoda koje nisu bezbedno skladištene, a jednom kontaminirane namirnice nisu pogodne za dalju upotrebu, nego se moraju uništiti.

Deratizacija poslovnih objekata, a naročito deratizacija pekara i deratizacija picerija, kao i svih objekata koji se bave proizvodnjom prehrane, obavezna je i zakonom propisana.

Šteta koju pričinjavaju miševi u ugostiteljskim objektima

Već smo spomenuli da se šteta koju miševi prave može ugrubo podeliti na epidemiološke opasnosti i ekonomske minuse.

Epidemiološka opasnost

Miševi su prenosioci zaraza, jer su česti posetioci deponija i smetlišta, kanalizacija i raznih drugih nečistih prostora. Patogene mikroorganizme nose na krznu, a zaraze se mogu preneti i putem telesnih izlučevina, kao i putem parazita (krpelji, buve, grinje) koji na njima žive. 

Bolesti koje šire su hemoragijska ili mišija groznica sa bubrežnim sindromom, leptospiroza, sodoku groznica, salmoneloza, kuga, tularemija i mnoge druge. Miševi mogu kontaminirati hranu i na taj način zaraziti i zaposlene i goste ugostiteljskih objekata.

Materijalna šteta

Ekonomska šteta koju miševi pričinjavaju na svetskom nivou godišnje prelazi 25 miliona evra, navode stručnjaci za deratizaciju iz firme Eko-Protect 011. U stanju su da progrizu i zidove, ako nisu izgrađeni od čvrstog materijala, kao i sve ambalaže koje nisu od čvrste plastike, stakla ili metala. Tone i tone hrane se godišnje uništavaju, zato što su miševi našli put do nje i zagadili je. Zbog toga gubici u poslovanju koje izazivaju ove štetočine nisu ni najmanje naivni.

Loša reputacija koja prati lokal godinama

Pored epidemiološke i ekonomske pretnje, prisustvo miševa može izuzetno negativno uticati na reputaciju i rad restorana, pekare ili picerije. Od objekata u kojima se prodaje hrana očekujemo perfektnu higijenu i gadljivi smo kad uočimo muvu na staklenoj vitrini, a kamoli krznene štetočine poput miševa.

U više prestoničkih picerija miševi su uočeni od strane gostiju, a reakcije su bile burne i potpuno opravdane. Gosti su rezignirano napuštali lokal, pisali negativne recenzije i prijavljivali lokale sanitarnoj inspekciji. Ipak, posledice po reputaciju su veće od bilo koje kazne. Niko ne želi da obeduje u prostoru u kojem obitavaju glodari, a takve vesti se šire izuzetno brzo. Deratizacija u Beogradu, u ugostiteljskim objektima, neophodna je i neizostavna.

Deratizacija je jedini način za uspešnu eliminaciju glodara

Ako ste vlasnik poslovnog objekta koji se bavi prehranom, nemojte dozvoliti da vam prisustvo neželjenih glodara uništi posao. Novčane kazne je moguće platiti, ali jednom ukaljano ime firme nije moguće „očistiti“. Deratizacija poslovnih objekata je poželjna par puta godišnje, kako biste bili sigurni da je vaš prostor oslobođen štetočina.

Profesionalne službe kojima je deratizacija svakodnevni izazov jedini su način da se miševa rešite sigurno i trajno. Amaterske metode postavljanja lepka i klopki su odavno prevaziđene, a čak i ako na taj način ulovite jednog miša, budite sigurni da u blizini vrebaju još stotine.

Deratizacija broji skup hemijskih, fizičkih, bioloških i mehaničkih mera, koje će 100% sigurno i uspešno osloboditi vaš poslovni prostor mišolikih glodara. Hemijske metode su najučinkovitije, jer pružaju brze i trajne rezultate. Deratizacija poslovnih prostora u kojima se proizvodi hrana detaljna je i vrlo pažljiva, kako ne bi došlo do kontaminacije hrane hemijskim preparatima i stoga je zadatak koji moraju obavljati stručna lica.