Kakvu štetu nanose buba rusi

Prisustvo buba rusa u objektima u kojima se živi i radi je uznemirujuće, iritantno i odvratno, ali to nije sve. Buba rusi mogu izazvati ozbiljnu materijalnu štetu i posledice na zdravlje ljudi.

Materijalna šteta koju izazivaju buba rusi

Materijalna šteta koju buba rusi izazivaju posledica je pokušaja da dođu do toplog prebivališta, gde ima hrane i vode. Buba rusi se naseljavaju podjednako u stambenim i poslovnim objektima, a najmanja pukotina u zidu ili pored cevi, dovoljna je da prodru u unutrašnjost.

Obzirom da su noćne životinje, skrivaju se na mračnim i toplim mestima, kao što su kućišta računara, uređaji bele tehnike, električne instalacije, štekeri. Imaju izuzetno razvijen usni aparat koji im omogućava da izgrickaju maltene sve, stoga često pričinjavaju kvarove na osetljivim elektronskim sklopovima, aparatima i mrežama. Posledice mogu biti požari, skupe popravke ili kompletna zamena bele tehnike.

Buba rusi u ishrani preferiraju životinjske i biljne ostatke, ali u nedostatku istih, poslužiće i papir, knjige, koža, dlaka, drvo. Mogu uništiti dosta stvari u pokućstvu ili ih učiniti neupotrebljivim.

Bolesti koje prenose buba rusi

Buba rusi u potrazi za hranom i toplim prebivalištem često menjaju lokacije. Lako se sele iz stana u stan, iz jednog objekta u drugi, na svojim nožicama prenoseći razne bakterije i klice, koje po ljude mogu biti opasne. Kontaminiraju hranu svojim izmetom i pljuvačkom, koja sadrži bakterije koje mogu izazvati trovanje, dijareju, pa čak i infekcije stafilokokama, ešerihijom koli i salmonelom.

Obzirom da u potrazi za hranom često obitavaju u kontejnerima i uličnim kantama za đubre, buba rusi na svojim nožicama nose bakterijske organizme. Ulaskom u vaš dom, oni bakterije deponuju na svu nezaštićenu hranu. Mnogi mikroorganizmi koji su izazivači raznih bolesti mogu da rastu i razmnožavaju se u digestivnom sistemu buba rusa. Ti mikroorganizmi mogu biti preneti svuda kuda buba rusi prođu – na tanjire, pribor za jelo, površine za pripremanje hrane itd.

Udisanje prašine koja sadrži izmet ili delove tela buba rusa može izazvati alergijsku reakciju ili astmu, naročito kod najmlađih.

Važno je da preduzmete preventivne mere kako biste zaštitili sebe i svoje ukućane od zdrastvenih pretnji koje nose buba rusi. Sanitacija je prva faza preventivnih mera, stoga se pobrinite da smanjite dostupnost hrane, vode i skloništa za buba ruse u svom domu.

Uništavanje buba rusa ima veliki ekonomski i zdravstveni značaj, stoga, ukoliko ih primetite u svom okruženju, ne oklevajte sa pozivom dežurnoj službi dezinsekcije.