Kako se rešiti osa u dvorištu – najefikasniji otrov za ose

Toplije vreme znači više vremena provedenog napolju. Mana? Dolazak letnje sezone može značiti i najezdu osa. Ove agresivne insekte počinjemo da primećujemo kako zuje oko slatkiša, voćnih koktela i prepunih kanti za smeće čim stigne proleće.

Njihova uporna prisutnost u kući ili dvorištu može nas naterati da očajnički tražimo rešenje. Zato smo tu da vam kažemo kako se rešiti osa u dvorištu i koji je najefikasniji otrov za ose.

Ako ste primetili veliku koloniju na zidu kuće, ispod terase ili u drvetu u dvorištu, nastavite da čitate da biste saznali siguran način za uklanjanje osa i osinjeg gnezda.

Kako prepoznati i kontrolisati pojavu osa?

Ose dolaze u različitim oblicima i bojama, većina sa dva para krila i tankim strukom. Mogu biti crne, zelene, plave, i varirati u veličini od vrlo malih do nekoliko centimetara. Postoje socijalne ose i samci. Socijalne ose žive u kolonijama, dok samci žive sami i ležu jaja koja se razvijaju bez nadzora.

Ose mogu biti predatorke ili parazitske. Predatorke love i uništavaju druge insekte, dok parazitske polažu jaja u druge organizme, kao što su gusenice ili pauci. Ovi insekti mogu biti korisni za kontrolu štetočina u poljoprivredi, ali ako njihov broj naglo poraste, mogu postati opasne zbog čega će vam biti neophodna dezinskecija osa.

Stršljenovi su posebna vrsta ose koja takođe gradi gnezda od materijala poput papira i agresivno brani svoje teritorije od uljeza. Oni se hrane insektima i biljnim nektarom. Prisustvo odraslih stršljenova i gnezda može biti znak najezde, koju je najbolje rešiti uz pomoć profesionalaca zbog njihove agresivnosti i opasnosti koju predstavljaju.

Koji su najbolji načini da se rešite osa iz dvorišta?

Da li ste alergični na ubode osa ili jednostavno želite da se oslobodite ovih krilatih napasnika? Imamo nekoliko efikasnih saveta kako da se rešite osa. Ovi saveti važe za sve vrste osa, uključujući i stršljenove.

Ako imate ose u dvorištu, ovi saveti vam mogu pomoći kao sredstvo protiv osa i stršljena:

Otrov za ose

Iako su kućne varijante jeftinije, nekad je bolje posegnuti za jačim rešenjem. U takvim situacijama, koristi se otrov za ose u vidu spreja. Specijalna dizna na ovim sprejevim omogućava tretman osinjaka sa bezbedne udaljenosti od dva do tri metra. Aktivna supstanca parališe insekte u roku od nekoliko sekundi, nakon čega dolazi do uginuća. Idealan je kada više ne znate kako uništiti osinjak u prozoru, za osinjake na balkonima, terasama, baštama ili potkrovljima. Najbolje je tretirati rano ujutru ili predveče kada su ose manje aktivne zbog nižih temperatura.

Otrov za ose

Benefiti otrova protiv osa

 • Trenutno i brzo delovanje

  Aktivna supstanca parališe insekte u roku od nekoliko sekundi, što omogućava brzo rešenje problema sa osama.

 • Bezbedna aplikacija

  Specijalna dizna omogućava bezbedno tretiranje osinjaka sa udaljenosti od 2-3 metra, smanjujući rizik od uboda.

 • Efikasno suzbijanje osa

  Proizvod je idealan za suzbijanje osa u osinjacima koji se nalaze oko objekata poput balkona, terasa, bašta ili potkrovlja.

 • Optimalno vreme tretmana

  Osinjake je najbolje tretirati rano ujutru ili predveče kada su ose manje aktivne zbog nižih temperatura, što povećava efikasnost tretmana.

 • Specijalna dizna

  Omogućava precizno usmeravanje proizvoda direktno na osinjak, čime se povećava efikasnost i smanjuje potrošnja proizvoda.

 • Paraliza i uginuće insekata

  Aktivne supstance cifenotrin i d-tetrametrin parališu i ubijaju insekte, osiguravajući trajno rešenje problema.

Vrela voda

Prelijte kofu kipuće vode na osinje gnezdo i postići ćete dva efekta: odmah ćete ubiti mnoštvo osa i uništiti njihovo gnezdo. Međutim, može biti potrebno nekoliko kofa vode da potpuno uništite gnezdo i odvojite ga sa mesta na kojem visi. U međuvremenu, verovatno ćete izazvati bes desetina ubadajućih osa. Pametno je organizovati napade sa nekoliko sati (ili čak ceo dan) razmaka.

Voda sa deterdžentom

Drugi način – slična, ali malo učinkovitiji od prvog – uključuje dodavanje tečnog deterdženta za pranje posuđa u kipuću vodu pre nego što je prelijete na gnezdo. Zašto sapun? Sapun otežava osama kretanje i reagovanje, što im onemogućava da se brane ili uzvrate napad. Iako će možda biti potrebno više od jedne kofe vode da uništite gnezdo, korišćenje sapuna smanjuje šanse da budete ubodeni tokom ovog procesa.

Zamke za ose

Još jedan način da se oslobodite osa u dvorištu je postavljanje zamki. Postoji nekoliko dostupnih vrsta zamki, uključujući zamke sa mamcem koje koriste slatku tečnost ili mamce na bazi mesa da privuku ose, kao i svetlosne zamke koje koriste UV svetlo da ih privuku i uhvate. Postavite zamke na mestima gde su ose najaktivnije, ali daleko od mesta gde obično provodite vreme napolju. Iako su zamke za ose efikasne, skupljaju mrtve ose i mogu delovati neprivlačno zato je poželjno da ih redovno menjate.

Uklanjanje prošlogodišnjih gnezda

Ako ste primetili prošlogodišnje gnezdo u vašem dvorištu, važno je da ga pravilno uklonite. To znači da treba da ga pažljivo skinete i temeljno očistite područje kako biste se rešili svih mirisa koje su ose ostavile odnosno feromona. Na taj način, nećete privući kraljice da istražuju teren gde su bile njihove prethodne generacije.

Top 5 stvari koje privlače ose u vaše dvorište

Ose su privučene različitim stvarima u vašem dvorištu. Razumevanje šta ih privlači može vam pomoći da preduzmete korake kako biste smanjili šanse za infestaciju.

Evo nekoliko uobičajenih stvari koje mogu privući ose u vaše dvorište:

Hrana

Ose vole hranu, posebno slatku i bogatu proteinima. Ako u dvorištu imate otvorene posude sa hranom ili ako se hrana prospe po dvorištu, to može da ih privuče. To uključuje hranu za kućne ljubimce, voćnjake i otvorene kante za smeće. Zato je bitno da održavate dvorište čistim.

Voda

Kao i mnogi drugi insekti, osama je potrebna voda da bi preživele. Ako u dvorištu imate stajaću vodu, poput kupki za ptice ili ribnjaka, to može privući ose. Važno je redovno menjati vodu u kupkama i popraviti sva curenja kako bi se izbeglo stvaranje stajaće vode.

Zaklon

Ose traže zaklon kako bi napravile svoja gnezda i zaštitile mlade. Ako u dvorištu imate mesta koja pružaju zaklon, poput streha, tavana ili šupa, to može privući ose. Bitno je zatvoriti sve rupe i pukotine u kući ili drugim strukturama kako biste sprečili ose da naprave svoja gnezda.

Svetle boje

Ose su privučene svetlim bojama, posebno žutom i belom. Ako u dvorištu imate nameštaj ili dekoracije jarkih boja, to može privući ose. Bolje je da kao sredstvo protiv osa koristite neutralne boje u dvorištu kako biste smanjili šanse da ih privučete.

Cveće

Ose privlači cveće, naročito ono sa prijatnim mirisom. Ako u dvorištu imate cvetnice, to će ih sigurno privući. Bitno je redovno održavati baštu i držati je urednom kako biste smanjili verovatnoću privlačenja osa. Takođe, ako nosite jak parfem, one bi mogle biti privučene njegovim mirisom.

Kada je najbolje vreme da uklonite ose iz dvorišta

Vreme je jako važno kada uklanjate ose. Najbolje je pristupiti gnezdu noću kada su većina ili sve ose unutra. Iako može delovati kontra-intuitivno napasti gnezdo kada su ose „kod kuće“, manja su pretnja unutar gnezda kada lete oko njega. Ose su takođe manje agresivne noću i sporije reaguju.

Doba godine kada napadate je bitno koliko i vreme dana. Ose biraju mesto za svoje gnezdo u rano proleće, zatim vredno počinju da ga šire. Do avgusta, gnezdo može dostići vrhunac svoje veličine, smeštajući do 2.000 osa. To je mnogo ubodnih iglica.

Imajući to u vidu, najbolje je da pratite aktivnost osa oko vaše kuće u rano proleće. Rešite problem na početku eliminacijom nedavno izgrađenih gnezda pre nego što dobiju priliku da postanu bučni osinji gradovi.

Učinite svoje dvorište manje privlačnim da biste sprečili povratak osa

Iako ste možda već pokušali da svoje dvorište učinite manje primamljivim za ose i ako ipak odluče da ponovo naprave gnezdo u njemu, možda će vam trebati profesionalna pomoć da ih uklonite.

Profesionalci iz službe za dezinsekciju Eko Protect 011 koriste sigurne i efikasne metode kako bi uništili gnezda i eliminisali ose, uz pažljivu primenu tretmana i postavljanje mamaka radi dodatne kontrole. Rezultat je dvorište bez osa, gde možete uživati bez brige tokom cele godine.

Ipak, pre nego što to uradite, razmislite koliko to zaista predstavlja opasnost. Ako je gnezdo na mestu gde niko obično ne ide, možda je najbolje da ga jednostavno ostavite tamo i pustite ose da budu mirne nekoliko meseci. Međutim, ako je u blizini mesta gde provodite vreme ili gde se deca često igraju, sigurno je bolje da ih se rešite radi bezbednosti svih.

I mada se ose neće vratiti u vaše dvorište posle profeionlne dezinsekcije, druge ose će verovatno biti privučene istim mestima kao one iz prethodnih godina. Zato je važno učiniti svoj dom što manje privlačnim za njih da ne biste imali problema s njima iz godine u godinu.