Kako istrebiti buba ruse? Top 5 sredstava protiv buba rusa!

Prevencija

Prevencija je najbolji lek za sve, pa tako i za naseljavanje štetne populacije buba rusa. Buba rusi se odomaćuju u prljavim prostorima, gde se higijena retko i/ili loše održava. U potrazi za hranom, koju ne biraju, naseliće prostorije gde hrane i otpada ima u izobilju. Održavanje doma ili poslovnog prostora čistim, sprečiće njihov dolazak.

Napomenuli smo da buba rusi, uprkos svojoj veličini, imaju savitljiva pljosnata tela, što im omogućava lako prodiranje i kroz najmanje pukotine na zidu. Pobrinite se da zapušite sve pukotine, kao i rupe oko kanalizacionih, vodovodnih i toplotnih cevi.

Naročitu pažnju obratite pri preseljenju ili unošenju kartonskih kutija u stan. Buba rusi se često „prošvercuju“ u stanove tokom selidbi, a od svega desetak buba, kroz par meseci njihova populacija može brojati hiljade.

Kada je problem izvestan, ne očajavajte. Postoje sredstva koja uspešno eliminišu buba ruse iz vašeg doma i vašeg života, a najefikasnija su sledeća:

Gel

Gelovi su inovacija u suzbijanju buba rusa, ali pokazali su se kao izuzetno delotvorni. Njihova jedinstvena formula i vlažnost omogućavaju aktivnim sastojcima da ostanu delotvorni tokom šest meseci. Ključna komponenta ovih gelova je atrakatant, koji privlači insekte pre nego što ih eliminiše.

Nanos gela je brz i jednostavan – koristi se špric za ravnomerno raspoređivanje malih kuglica duž prostorije. Svega jedan gram gela pokriva jedan kvadratni metar, uz pola metra razmaka između kuglica. Gel je proziran i bez mirisa, što ga čini idealnim za upotrebu u prostorijama sa velikom posetom, jer ostaje neprimetan.

Među gelovima za suzbijanje buba rusa, Protector Gel se izdvojio kao izuzetno efikasan biocidni proizvod u njihovoj kontroli. Ovaj gel je važno naneti što bliže mestima gde se ovi insekti kriju, razmnožavaju i traže hranu. To su obično topla, vlažna i zaštićena skrovišta, kao što je prostor iza frižidera.

Kuglice

Kuglice (pasta) su jedno od delotvornijih rešenja za uništavanje buba rusa. U pitanju je polumeka masa koja se formira od sastojaka kojima se dodaje aktivna materija. Za bazu se može koristiti mešavina brašna, skroba, šećera, melase ili slada. Dakle, ugljeni hidrati i skrob, kojima se buba rusi rado hrane. Kao aktivna materija uglavnom se dodaje borna kiselina, te su kuglice najčešće sa imidaklopridom.

Aplikacija kuglica je jednostavna – masu možete formirati u kuglice ili je ostaviti u komadićima. Postavlja se na horizontalnim površinama. Masa je meka, te se lako može utisnuti u uglove, nogice nameštaja i teško dostupna mesta. Kuglice su braonkaste boje, lako su uočljive, stoga ih je nakon održavanja higijene lako vratiti na mesto gde su bile postavljene. Preporučena količina je 1 g na metar kvadratni prostora ili po savetu proizvođača.

Prašak

Prah za uništavanje insekata može se kupiti u pakovanjima raznih veličina. Najčešće je bele boje, jer je u osnovi njegovog sastava talk, koji nosi aktivnu materiju. Može biti i smeđe boje i nema miris. Aktivna materija u prašku je zastupljena u svega nekoliko procenata, a najčešće je u pitanju Permetrin.

Prašak funkcioniše tako što se pospe po površinama na kojima su primećeni insekti. Kada insekti pređu preko površine posute prahom, bivaju uništeni. Prašak je naročito pogodan za podrume, tavane, skladišta i prostorije u kojima se ne boravi često, kako se ne bi raznosio. Povoljan je, stoga je odličan kao dopunsko sredstvo i može se kombinovati sa ostalim sredstvima za uništavanje buba rusa.

Kreda

Kreda se u osnovi ne razlikuje od praha. Bele je ili smeđe boje, sadrži aktivni sastojak Permetrin, koji uništava insekte koji dođu u dodir s njim. Razlika u odnosu na prah je što je kreda pogodna za vertikalne površine na koje nije moguće naneti prašak.

Sprej

Sprej, odnosno rastvor insekticida, pokazali su se kao najbolje rešenje u borbi sa dosadnim štetočinama. Sprej sadrži aktivne materije, odnosno insekticidne materije u određenoj koncentraciji, koja doprinosi uništavanju insekata na razne načine. Neke aktivne materije uništavaju nervni sistem insekata, neke onemogućavaju njihovo hranjenje, te zbog toga uginu, dok neke uništavaju sistem za varenje ili dovode do gušenja.

Aktivna supstanca Permetrin 1%, Tetrametrin 0,25% i piperonil butoksid 0,25%

Prilikom aplikacije spreja insekticida, obratite pažnju na sledeće, kako biste postigli maksimalni učinak:

  • Pre aplikacije postarajte se da površine budu savršeno čiste. Uklonite masnoću i posušite, jer na vlažnim i nečistim površinama dolazi do sjedinjavanja spreja sa nečistoćom i njegov efekat se smanjuje.
  • Ukoliko se insekticid meša sa vodom, učinite to neposredno pre nanošenja. Ako ga razblažite mnogo ranije, njegovo dejstvo može biti neuporedivo slabije.
  • Za većinu sprejeva preporučuje se ponavljanje tretmana nakon dve nedelje. Naime, nakon dve nedelje dejstvo aktivne materije počinje da slabi, a ponavljanje daje dobre rezultate.
  • Detaljno i ravnomerno naprskajte insekticid. Nemojte zaboraviti mesta kao što su kanalizacioni i ventilacioni obodi, kućišta, električne uređaje, obode i ivice prostorija, jer su to omiljena mesta za krivanje buba rusa.
  • Nakon aplikacije spreja, neko vreme nemojte ribati prostorije, jer ćete poništiti sav trud. Sprejevi su uglavnom na bazi alkohola, brzo ispare i ne ostavljaju mastan ili lepljiv trag.