Kako da dezinfikujete vaš dom od korone?

Dezinfekcija stana ili kuce

Higijena doma je bila važna za zdravlje svih ukućana i pre pojave korone, ali od kad je covid-19 stupio na scenu čini se da svi vodimo povećanu brigu o čistoći i dezinfekciji. Obzirom da se broj novozaraženih iz dana u dan sve više povećava, a sada se broji hiljadama slučajeva, podsetićemo vas kako da reagujete preventivno.

Mere zaštite od korone podrazumevaju promenu životnih navika – nošenje zaštitnih maski, naročito u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance, izbegavanje fizičkog kontakta i obaveznu dezinfekciju ruku i životnog prostora.

U održavanju lične higijene akcenat stavite na redovno i temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom. Ruke perite kad god ste u prilici, a naročito kad se vratite spolja. Iako vam se čini da niste dodirnuli ništa u spoljašnjoj sredini – sigurno jeste. Brave, rukohvate, dugme za pozivanje lifta. Stoga obratite pažnju da rukama ne dodirujete nos, usta ili oči. Nošenje zaštitne maske će vam u tome pomoći. Kada niste u mogućnosti da ih operete, ruke dezinfikujte sredstvima na bazi alkohola ili hlora.

Prilikom održavanja higijene doma budite pedantni i pridržavajte se pravila „zlatne trojke“: čišćenje, pranje, a tek onda dezinfekcija. Mere zaštite od korone će uroditi plodom ako budete pažljivi i oprezni.

Šta je dezobarijera?

Dezobarijera predstavlja otirač natopljen dezinfekcionim sredstvom. Svakoga dana na đonovima vaše obuće nakuplja se veliki broj patogenih mikroorganizama, koji se rasejavaju po vašem domu. Ako pre ulaska u stan ugazite u dezobarijeru i zadržite se u njoj par sekundi, đonovi vaše obuće će biti dezinfikovani i neće uneti potencijalni covid-19 u vaš dom.

Čišćenje i pranje – priprema za dezinfekciju

Pre nego pristupite procesu dezinfekcije neophodno je da fizički odstranite nečistoće iz vašeg doma. To mogu biti prašina, blato i razne druge nečistoće. Usisajte ih ili očistite krpom, a tkanine dobro istresite. Nakon što je prljavština odstranjena, operite površine rastvorom tople vode i sapunice. Topla voda može da uništi patogene i odlična je priprema površina i posuđa za dezinfekciju.

Kojim hemijskim sredstvima najbolje izvršiti dezinfekciju?

Dezinfekcija kuće od korone podrazumeva upotrebu dezinfekcionih sredstava na bazi hlora ili alkohola. Zanimljivo je da mnogi smatraju da je asepsol najdelotvorniji dezinficijens, ali asepsol na covid-19 nema baš nikakav učinak. Ipak, odličan je za osvežavanje mebl štofova i čišćenje radnih površina.

Najefikasnije sredstvo koje možete koristiti prilikom dezinfekcije doma je 70% alkohol. Možete kupiti 70% rastvor ili ga napraviti dodajući destilovanu vodu u 96% alkohol. Alkohol razgrađuje i uništava bakterije i viruse rastapajući njihovu lipidnu membranu. 70% alkohol ne isparava Dbrzo kao 96%, stoga ima duže kontaktno dejstvo sa površinama na koje je nanešen. Uništiće sve mikroorganizme i očuvati čistoću vašeg doma.

Isto dejstvo imaju i dezinfekciona sredstva koja sadrže 0.5% aktivnog hlora (hipohlorit).

Kako dezinfikovati kuhinju?

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija svakog doma, stoga je njena dezinfekcija naročito važna. U kuhinji naročitu pažnju obratite na radne površine, posuđe, escajg i sunđere.

Viseće elemente i radne površine operite rastvorom tople vode i sapunice, a zatim dezinfikujte alkoholom. Posuđe potopite na 10 minuta u rastvor vruće vode u koju ste dodali dve kašike sredstva za dezinfekciju na bazi hlora. Escajg otkuvajte, a zatim ga osušite bez upotrebe krpe. Sunđeri su leglo bakterija jer su uvek vlažni, stoga ih redovno menjajte, a bar jednom dnevno ih otkuvajte ili stavite u mikrotalasnu na par minuta.

Voće i povrće operite, a ambalažu hrane dezinfikujte pre nego je odložite u frižider ili ladice. Covid-19 može da preživi na metalu, staklu, plastici, a redovnom dezinfekcijom ćete sprečiti mogućnost zaraze.

Kako dezinfikovati kupatilo?

Vlažne i tople sredine, kakva su kupatila, su pogodna sredina za razmnožavanje bakterija i virusa.

Sve površine u kupatilu je potrebno očistiti, oprati i dezinfikovati bar jednom dnevno. Nakon pranja domestosom ili sličnim hemikalijama dobro isperite površine pre nanošenja dezinfekcionog sredstva, kako ne bi došlo do hemijske reakcije.

Sredstva za dezinfekciju različitog hemijskog sastava se ne smeju mešati.

Koja sredstva za dezinfekciju nameštaja koristiti?

Dezinfekciju tapaciranog nameštaja najlakše ćete izvršiti tako što ćete pomešati toplu vodu, soda bikarbonu i alkoholno sirće. Rastvor uspite u bocu sa raspršivačem i nanesite na nameštaj. Nameštaj možete osušiti čistom krpom ili ostaviti da se osuši prirodno. Ovo sredstvo uništava mikroorganizme i uklanja neprijatne mirise iz vašeg doma.

Profesionalna dezinfekcija doma

Ukoliko je neko od vaših ukućana zaražen virusom korona ili imate sumnju da je u stanu boravila zaražena osoba, profesionalna dezinfekcija životnog prostora je siguran način da vaš dom ponovo postane bezbedno mesto za život.

Profesionalna dezinfekcija podrazumeva upotrebu dezinfekcionih sredstava čiju aplikaciju sprovode obučeni profesionalci. Zaposleni službe za dezinfekciju će u vaš dom doći u zaštitnoj opremi i zaprskaće sve površine u svim prostorijama. Čišćenje i dezinfekcija se vrše s jednog kraja kuće na drugi, tako da očišćene površine ne budu ponovo kontaminirane. Sav otpad koji se napravi tokom dezinfekcije i čišćenja odlaže se u plastične kese i beskontaktne kante za smeće.

Nakon sat vremena moći ćete da se vratite u vaš dom koji će biti 100% čist i dezinfikovan.

Dezinfekcija doma sama po sebi ne garantuje da ćete izbeći sveprisutni covid-19, ali zdrave životne navike rade u službi očuvanja vašeg zdravlja, stoga počnite da ih sprovodite još danas.