Iskustvo sa suzbijanjem buba rusa

Rekli smo da se buba rusi vrlo lako i brzo razmnožavaju, a slučaj našeg klijenta nam je „otvorio oči“ koliko je to zapravo tačno. Klijent je otišao na letovanje u trajanju od par nedelja. Po sopsvenom priznanju, navodi da je u kuhinji u par navrata video neke bube, koje je poprskao insekticidom koji je imao pri ruci. Mislio je da je time problem rešen.

Nažalost, po povratku sa letovanja, zateklo ga je neprijatno iznenađenje. Navodi da je stan bio zamračen, a kada je stigao i upalio svetla, stotine buba je počelo da beži, sudarajući se, u raznim pravcima. Prizor je bio jeziv, kao iz horor filma, najezda velikih žutih insekata.
Primili smo poprilično uspaničen poziv na koji smo reagovali u kratkom roku. Klijent nije bio u stanju da identifikuje vrstu insekta, ali kada smo videli kontaminirani prostor, nije bilo mesta sumnji. U pitanju su bili buba rusi. Lako ih je prepoznati – solidno su velikih dimenzija i netipično svetlo smeđe boje, sa velikim pipcima i dugim nožicama.

U stanu ih je bilo svuda, ali kao po pravilu u kuhinji i kupatilu najviše. Roj buba rusa se slivao u beg iza svakog kuhinjskog elementa koji smo pomerili, a bilo ih je i u cevima, pukotinama oko cevi, u rešetkama frižidera, donjoj fijoci šporeta… Kupatilo nije bilo ništa manje kontaminirano. Starinska kada sa otvorom za cevi sa bočne strane vrvila je od insekata, baš kao i zadnji deo veš mašine i kanalizacioni otvori.

Problem nije bio, uslovno rečeno, samo „estetske prirode“. Klijent je bio zgrožen i zgađen, ali potencijalna opasnost je bila mnogo veća. Naime, zbog lakog rasprostranjivanja buba rusa, nije moguće sa sigurnošću reći koje bolesti prenose. Stoga je sva hrana koja nije bila hermetički zatvorena bila neupotrebljiva, a nakon dezinsekcije, sve površine su morale biti sterilizovane. Buba rusi vole toplotu i ušuškanost u električnim uređajima, a usni aparat im omogućava grickanje instalacija svih vrsta. Šteta koja je mogla nastati je nesaglediva.

Po dolasku u stan i utvrđivanju problema, odabrali smo kurativnu meru za suzbijanje napasti. Obzirom na prisutnost velike populacije štetnog insekta odluka je pala na profesionalni insekticid širokog spektra delovanja. Korišteni insekticid ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i domaćih životinja, nema miris i u skladu je sa ekološkim zakonima. Nakon uništavanja štetnih podstanara, savetovali smo klijentu mere preventive, kako se problem ne bi ponovio – pukotine i rupe su zapušene, a svest o higijeni je podignuta na novi nivo.