Da li je pogodno vršiti dezinsekciju stana za vreme trudnoće?

Dezinsekcija trudnoca

Briga o zdravlju novorođenčeta počinje mnogo pre njegovog rođenja, samom svešću žene da je u drugom stanju. Trudnoća iziskuje promene u životnim navikama, uzdržavanje od rizičnih aktivnosti i pojačan oprez, kako bi se plod pravilno razvijao i bezbedno došao na svet.
Žene u trudnoći često izbegavaju farbanje kose i izlaganje hemijskim supstancama koje nisu neophodne za svakodnevno funkcionisanje. Tako se izbegava i epilacija, brojni kozmetički preparati i tretmani. Međutim, život je pun nepredvidivih okolnosti i situacija na koje ne možemo da utičemo.

Stizali su nam upiti da li je opasno vršiti dezinsekciju tokom trudnoće i šta da učinite ako primetite insekte u vašem domu, dok ste u drugom stanju? Na vaša pitanja odgovaraju dugogodišnji profesionalci iz oblasti dezinsekcije iz firme Eko Protect 011.

Koji su insekti najopasniji po trudnice?

Jasno je da nijedna vrsta insekata ne može da se kategoriše kao poželjna u vašem domu. Bilo da su u pitanju mravi, smrdibube, bubašvabe ili pčele, ne želite da dele životni prostor sa vama. Ipak, istina je da su određene vrste insekata opasnije nego druge, te je samim tim i potreba za njihovim uklanjanjem urgentnija i prioritetnija.

Svi pomenuti insekti, uključujući i komarce i stenice, prilično su zastupljeni na našem podneblju. Dok, recimo, smrdibube, ne mogu da izazovu nikakav zdravstveni rizik po vas i plod koji nosite, ostale vrste insekata su opasnije, jer mogu da budu prenosioci raznih zaraznih bolesti. Bubašvabe su česti posetioci deponija, bolničkih otpada i mogu da budu inficirane raznim patogenim mikroorganizmima. Jednostavno menjaju stanište i sa lakoćom prelaze iz stana u stan, stoga lako mogu da kontaminiraju vaš dom.

Mnogi ljudi imaju alergijske reakcije na ubod pčele, ose ili stršljena. Ujed stenice, koje se za čas razmnože u enormnom broju, takođe može da izazove fizičke i psihičke posledice. Komarci su u prethodnoj godini bili zaraženi virusom zapadnog Nila. Bubašvabe prenose kugu, koleru, tuberkulozu i brojne druge zaraze.

Kako biste izbegli epidemioloski rizik, čim primetite prisustvo insekata u stanu pribegnite merama dezinsekcije.

Koliko je dobro da pričekam sa dezinsekcijom stana dok se trudnoća ne završi?

Dezinsekciju je bolje izvršiti čim pre iz dva razloga. Kao prvo, izbegavate rizik od zaraze, a druga stavka je razmnožavanje insekata.

Naime, insekti za pola godine mogu da udesetorostruče broj. Od par buba koje ste opazili u vašem domu se može razviti prava kolonija. Stoga se ne preporučuje čekanje i odlaganje.

Da li je dezinsekcija tokom trudnoće opasna?

Ne, zapravo je potpuno bezbedna.

Profesionalno osoblje službe za dezinsekciju Eko Protect 011 prilikom postupka dezinsekcije koristi preparate koji su odobreni od strane Ministarstva zdravlja.

Pogledajte ovderešenje koje je izdato od strane Ministarstva zdravlja

Preparati za dezinsekciju nemaju štetan uticaj na plod ni u prvom trimestru trudnoće, koji je najrizičniji, kao ni u ostala dva trimestra.

Eko Protect 011 poseduje licencu i dozvolu za rad koja je propisana od strane Ministarstva zdravlja, što znači da radimo u skladu sa Zakonima o zaštiti zdravlja.

Da li je bolje vršiti profesionalnu dezinsekciju ili je izvršiti sam, insekticidom kupljenim u slobodnoj prodaji?

Na osnovu našeg iskustva, preporučujemo vam profesionalnu dezinsekciju. Profesionalni preparati koje koristimo nemaju nikakav miris, ekološki su i potpuno bezbedni po zdravlje vas i vašeg deteta, dok isto ne možemo da tvrdimo za isparenja koja izazivaju insekticidi kupljeni u slobodnoj prodaji. Ne samo što garantujemo da su naši preparati ekološki bezbedni već dajemo garanciju za uslugu na 6 meseci.

Da li trudnica može da boravi u stanu tokom vršenja dezinsekcije?

Da. Možete da boravite u stanu tokom i nakon vršenja dezinsekcije, što je naročito bitno za žene koje održavaju trudnoću i naređeno im je strogo mirovanje. Postupak traje relativno kratko, zavisno od površine stana. Dezinsekciono sredstvo nema miris, ne ostavlja lepljive tragove i neće vam prouzročiti nikakve neugodnosti, a pružiće željene rezultate.

Da li je proces dezinsekcije bezbedan i po kućne ljubimce?

Jedini živi organizmi na koje hemijske supstance koje se koriste u procesu dezinsekcije imaju negativan uticaj su insekti. Vaši kućni ljubimci su savršeno bezbedni, a njihovo zdravlje neće biti ugroženo ili kompromitovano postupkom dezinsekcije, baš kao ni vaše. Budite bez brige.