Dezinsekcija u bolnicama

Održavanje higijene i čistoće prostora u kojem se radi i boravi prioritet je u svim sferama života, ali u nekim delatnostima mora biti imperativ. Kada je zdravstvo u pitanju, kompromisi ne postoje. Sve prostorije bolničkih objekata moraju biti savršeno čiste i uredne, podjednako zbog bolesnika i zaposlenog osoblja.

U bolnicama je infektivni otpad neminovan, a redovna dezinfekcija je neophodna, kako se zaraze ne bi širile i nastajale epidemije. Bolnice često angažuju posebne službe za održavanje higijene, kako bi bile sigurne da se higijenske mere sprovode temeljno, detaljno i efikasno.

Međutim, uprkos brižnom i ažurnom održavanju čistoće, nekad se neprijatnosti jednostavno dešavaju. Veliki broj bolnica u našem glavnom gradu nalazi se na području opštine Stari grad. Ma koliko da su objekti renovirani i da se ulaže u njihovu modernizaciju, zgrade su stare, građene pre više decenija. Kao takve, u proleće i u jesen, podložne su najezdama insekata, koje se naseljavaju u potrazi za hranom i toplom i vlažnom sredinom koja pogoduje njihovom životu i razmožavanju.

Koji se insekti najčešće pojavljuju u bolnicama?

Kao što smo spomenuli, insektima bolnice pogoduju jer su tople, vlažne i u njima mogu lako naći hranu. Takva sredina idealna je za naseljavanje bubašvaba, buba rusa, stenica, mrava, kao i mnogih drugih štetočina. Put nalaze iz spoljne sredine ili bivaju unešeni u unutrašnjost objekta putem prtljaga koji bolesnici donose sa sobom. Lako i brzo razmnožavanje insekata, koji nove jedinke donose u velikom broju, otežava njihovo istrebljivanje.

Kakvu štetu nanosi prisustvo insekata u bolnicama?

Sama pojava insekata uzrokuje neprijatnost, nelagodu i uznemirenost. Neprijatni su za videti, a kada uzmemo u obzir štetu koju uzrokuju, neprijatnost postaje dvostruko veća.

Insekti kontaminiraju prostor na kojem se nalaze, jednako kao i hranu i predmete sa kojima dođu u dodir. Ako kontaminirane namirnice ili predmete koriste ljudi, mogu se zaraziti ranim bolestima. Naime, insekti su nosioci velikog broja patogena koji su uzročnici ozbiljnih oboljenja, kao što su tifus, malarija, bolest spavanja, salmonela i mnoge druge.

Njihovi ujedi mogu izazvati crvenilo, osip, svrab i otok, a u ozbiljnijim slučajevima može biti potrebna i medicinska intervencija, ukoliko postoji alergija na ujed određenog insekta. Obzirom da u bolničkim objektima postoje velike količine infektivnog otpada, mogućnost prenošenja zaraze se uvećava. Insekti su česti gosti kanti za smeće, odakle mikroorganizme mogu preneti po celom objektu.

Pored rizika po zdravlje ljudi, insekti pričinjavaju i ozbiljnu materijalnu štetu. Hrane se tekstilom, papirom, drvetom i ostacima ljudske hrane, a u potrazi za toplim staništem često ih možemo locirati u elektronskim uređajima. Skloni su da se zavuku u utičnice, kućišta računara, u veš mašine, cevi, instalacije. Razvijeni usni aparat im omogućava grickanje žica, stoga mogu dovesti do kvarova na instalacijama, a zabeleženi su i požari koji su posledica njihovog prisustva i aktivnosti.

Iz nabrojanih razloga prisustvo štetnih vrsta insekata u bolnicama je nedopustivo. Obzirom da su bolnički objekti višespratnice koje imaju veliku površinu, nestručna amaterska borba sa insektima je nemoguća.

Kako se vrši dezinsekcija u bolnicama?

Bolnički objekti su u zakonskoj obavezi da vrše dezinsekciju cele površine minimalno četiri puta godišnje, kako bi se preventivno delovalo na pojavu štetnih insekata. Dezinsekcija hirurških sala vrši se češće.

Mere dezinsekcije u bolnicama delimo na preventivne i kurativne. Preventivne mere imaju za cilj sprečavanje naseljavanja insekata, a uključuju zatvaranje pukotina, rupa i svih prolaza kojima bi se insekti mogli naseliti. Kurativne mere delimo na hemijske, biološke, fizičke i mehaničke metode. Svim nabrojanim metodama zajednički je cilj uništavanja ili svođenja na najmanju meru štetne populacije insekata.

Hemijske metode su najčešće korišćene u praksi. Nakon što se identifikuje vrsta insekta i površina za rad, odlučuje se o odabiru najefikasnijeg insekticida. Danas postoji veliki broj preparata koji uspešno deluju na suzbijanje štetočina, a odabir zavisi od stadijuma i vrste problema.

Insekticidi koji se koriste u bolnicama (baš kao i u drugim stambenim i poslovnim objektima) imaju višestruko delovanje, trenutno i produženo, te osiguravaju da se štetočine neće vratiti. Potpuno su neškodljivi po ljude, ne izazivaju alergijske reakcije, bez mirisa su, biorazgradivi su i ekološki su prihvatljivi.

Dezinsekcija je u 21. veku obaveza i dužnost svakog fizičkog i pravnog lica. Kako postojeći problem ne bi postao još veći, prolongiranjem njegovog rešavanja, potrebno je obratiti se stručnom timu za dezinsekciju Eko protect 011, koji deluje u službi očuvanja zdravlja i higijene.