Dezinsekcija i deratizacija u zimskom periodu

Leto je mnogima omiljeno godišnje doba, a ako bismo tražili da nabrojite nedostatke letnjeg perioda, među prvima bi svakako bila najezda insekata, koji ometaju lepotu letnjih večeri. Smrdibube i komarci su najčešće pošasti sa kojima se borimo tokom toplog dela godine, uz neizostavne bubašvabe, stenice i mrave, koji su neželjeni gosti mnogih domaćinstava.

Da li ste se nekad zapitali šta se dešava sa insektima u zimskom periodu? Nažalost, mrazevi i niske jutarnje temperature ih ne uništavaju, kao što biste mogli da pomislite. Samo ih ubrzaju u selidbi u vlažno i toplo okruženje – naše kuće i stanove. Spas od zime neće potražiti samo insekti, već i glodari. Tokom leta su stanovnici deponija, njiva, ulica, a dolaskom zime i oni traže mesto gde je toplo i gde je hrana dostupna, kako bi preživeli.

Verujemo da vas ideja da zimu prezimite sa neželjenim podstanarima ne oduševljava, čak i ako ste ljubitelj životinjskog carstva. Insektima i glodarima su zajedničke dve karakteristike – proizvode veliku materijalnu štetu i opasnost su po ljudsko zdravlje.

U Beogradu, gde postoji veliki broj starih stambenih zgrada i kuća, fasade i cevi su često dotrajale i porozne, što ovim životinjama olakšava „useljenje“ u stanove. Upravo su zbog toga dezinsekcija i deratizacija u Beogradu poželjne i tokom zimskog perioda. Problem sa insektima i glodarima lako može da izmakne kontroli, poručuju naši stručnjaci za dezinsekciju i deratizaciju. Njihovo brojčano stanje se za mesec dana može udeseterostručiti, a to nikako ne želite.

Sledeći insekti i glodari su najčešći gosti naših domova, a evo kako da ih prepoznate i kako da ih suzbijete:

Bubašvabe

Svi, nažalost, znamo kako bubašvabe izgledaju. Njihovo prisustvo i veličina unosi nemir i jezu, ali to nije sve. Bubašvabe su izuzetno otporni insekti koji su stanovnici planete od njenih prapočetaka. Razvile su rezistenciju na većinu insekticida dostupnih za kućnu upotrebu, stoga je amaterska borba sa njima mukotrpna i dugotrajna.

Brzo se razmnožavaju, a kriju se u pukotinama oko toplotnih, vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektro uređajima, ispod sudopera, u svim prostorijama doma. Aktivne su noću, dok su danju pritajene. Lako menjaju životno okruženje i tokom životnog veka mogu da promene desetine stanova. Kontaminiraju sve što dodirnu, prenose opasne bolesti i proizvode materijalnu štetu. Dezinsekcija u Beogradu, kada je reč o bubašvabama, naročito u jezgru grada, borba je koja se vodi godinama.

Komarci

Komarci su ove godine bili u medijskoj žiži, jer su bili zaraženi groznicom zapadnog Nila. Sa dolaskom zime komarci se takođe useljavaju u stambene objekte, ali isključivo u vlažne sredine. Podrumi ili tavani, njihov su najčešći odabir, jer su vlažni. Bitno je isušiti sve podmetače za cveće i sva mesta gde se stajaća voda nakuplja, kako bi se onemogućila njihova nastamba.

Ako pak primetite roj komaraca, uznemiren vašim prisustvom, u vašoj neposrednoj blizini, služba dezinsekcije u Beogradu je vaš sledeći korak.

Stenice

Stenice su mali noćni krvoloci koji napadaju ljude tokom sna. Imaju mehanizam uz pomoć kojeg razaznaju kada je osoba usnula, te izlaze iz svojih skrovišta i sisaju krv. Zvuči jezivo, zar ne? Kriju se u okvirima kreveta, ispod dušeka, u tapaciranom nameštaju, ramovima slika i vrata. Preko dana su pritajene, a aktivne su isključivo noću.

Njihovo prisustvo godinama može da prolazi neopaženo, a naši stručnjaci za dezinsekciju u Beogradu iz Eko Protect 011 navode da ćete stenice naći tek onda kada ih budete tražili. Mogućnost da ih ugledate slučajno je gotovo minimalna.

Ujed stenica može da izazove ozbiljne posledice po fizičko i psihičko zdravlje ljudi, stoga je njihovo uništavanje obavezno. Otporne su, a profesionalne službe dezinsekcije uspešno uništavaju stenice izmenama visokih i niskih temperatura.

Smrdibube

Smrdibube ili smrdljivi martini najviše štete proizvode na poljoprivrednim usevima. Iako po ljude generalno nisu opasni, iritantni su i neprijatni. U jesenjem i zimskom periodu primećena je najezda smrdibuba u ljudskim domovima. Ovi insekti traže toplo mesto na kojem će prezimiti, a razmnožavaju se u enormnom broju, u cilju opstanka na našem podneblju.

Dezinsekcija smrdibuba se najintenzivnije sprovodi tokom zimskog perioda.

Glodari – miševi i pacovi

Jeza koju izazivaju insekti se ne može porediti sa vrištanjem i penjanjem na stolice, koje uglavnom prati otkriće miševa ili pacova u vlastitom domu.

Ovi glodari su podjednako štetni i opasni.

Miševi su manjih dimenzija nego pacovi, ali prenose zarazne bolesti i grickanjem nanose podjednaku materijalnu štetu kao i njihovi veći srodnici. Hrane se svim prehrambenim namirnicama kojima se hrane i ljudi, stoga su im kuće i stanovi „obećana zemlja“. 

Pacovi dostižu veličinu i do 40ak cm (uključujući i rep), a uz ekonomsku štetu i epidemiološku opasnost, skloni su da napadnu ljude, decu i domaće životinje. Ujed pacova može da izazove brojne zdravstvene komplikacije, stoga je deratizacija ovih glodara imperativ.

Deratizacija u Beogradu se vrši uglavnom hemijskim metodama, uz pomoć otrova odloženog delovanja, koji 100% uništava ove prepredene životinje. Naši stručnjaci za deratizaciju iz Eko Protect 011 navode da je brojčano stanje glodara alarmantno, jer se uvećava iz dana u dan, te je stoga bitno reagovati odmah, kako bi se problem sasekao u korenu.