Dezinsekcija i deratizacija restorana i hotela

Dezinsekcija i deratizacija restorana i hotela

Restorani i hoteli podrazumevaju uslužnu privrednu delatnost ili ti ugostiteljstvo čiji je osnovni zadatak da zadovolji sve potrebe mušterija. Jedan od bitnih faktora je uspostavljanje simbioze i harmonizacije svih odnosa između ugostiteljskih objekata i korisnika ugostiteljskih usluga. Hoteli i restorani uz primenu posebne tehnike poslovanja imaju misiju dugoročnog ostvarivanja zadovoljenja ljudskih potreba počevši od samog smeštaja, ishrane, pića, ali i higijenskih uslova objekata.

Svaka osoba zahteva higijenu u prostoru u kom boravi. Higijena i urednost samog prostora, bar kada su u pitanju restorani ili hoteli, je osnova preduzeća koja se bavi ugostiteljstvom. Međutim, nekad restorane i hotele, bez obzira na higijenu ugostiteljskih objekata, neretko posećuju gosti koje niko ne voli da vidi. Ti mali, nerado viđeni gosti vole da frekventiraju mesta koja obiluju hranom a pritom istu nikad ne plaćaju.

I da napomenemo, nisu u pitanju građani Rusije već bube rusi, ne radi se o državljanima Nemačke već su u pitanju oklopnjaci koji vrše invaziju u sve dostupne kuhinje – gospoda bubašvabe, a tu su i naši marljivi i nametljivi domaćini – vredni mravi. Pored ove nametljive i uporne gospode, tu su i krupnije zverke miševi i pacovi – vrlo vešti lopovi koji uglavnom noću vrše uspešne provale pa im retko ko može stati na rep. Ti nezasiti halapljivci ne mogu da odole svim ukusnim obrocima kojima obiluju ugostiteljski objekti.

Domaćini mravi

Brojnost ovih insekata je jedan od glavnih problema, napominju iz službe za dezinsekciju u Beogradu, sa kojima se ugostitelji raznih restorana, kafića, hotela svakodnevno susreću.

Mravi su svaštojedi te mogu biti svuda gde postoji izvor hrane za njih bilo da je je u pitanju masna ili slatka supstanca, voda, hrana bogata skrobom i ugljenim hidratima, oni prosto ne biraju. Rado će vas dočekati u ostavama ili magacinima gde skladištite hranu. Najomiljenije su im radne površine u restoranima gde će te zateći porodicu mrava, njihovu rodbinu, prijatelje, poznanike i usputne prolaznike kako se gozbe ostacima hrane.

Najčešća greška prilikom pokušaja da se samostalno rešimo ove družine kada je ugledamo, je baš ta da eliminišemo samo tu skupinu koju vidimo. Činjenica da svoje gnezdo mogu da naprave bilo gde, u bilo kojim prostorijama i oko nje, prvenstveno tamo gde je najveća koncetracija hrane, zatim u travnjacima, zidovima, stubovima, čak i pod temeljima, podrazumeva profesionalni pristup stručnjaka za dezinsekciju.

Profesionalan tim za dezinsekciju u Beogradu, Eko Protect 011, posebnim tretmanima uništavaju gnezda mrava kako bi se sprečilo nastanjivanje i zadržavanje istih na raznim površinama, u svim prostorijama ili objektima gde je suzbijanje potrebnoTakođe, različite vrste mrava zahtevaju i različite tretmane u kojima nije dovoljno naprskati površine insekticidom, već se mora pristupiti detaljnijem rešavanju problema gde je neophodna stručna pomoć.

Tamo gde je hrana tu su i bube rusi

Bube rusi su ipak vrsta američke bubašvabe koje obožavaju naše kuhinje. Jednom kada se nastane u prostorijama gde je toplo i vlažno poput kupatila i na mestima gde je veći izvor hrane, zbog čega im kuhinje najviše odgovaraju, teško se mogu iskoreniti. Njihovo suzbijanje postaje iscrpan proces jer se izuzetno brzo razmnožavaju.

Ove bube se hrane svim biljnim i životinjskim ostacima. Ne pričinjavaju naročitu materijalnu štetu iako u nedostatku ugljenih hidrata mogu jesti papir, tekstil, sapune itd. Svojim prisustvom, odnosno svojim izmetima ostavljaju neprijatan miris na proizvodima sa kojima dolaze u dodir, zagađuju hranu i prostorije i tom prilikom šire mnoge zarazne bolesti.

Stručnjaci za dezinsekciju u Beogradu dosta često imaju intervencije kada je već kasno i kada se ove bube već uveliko nastane, te isti predlažu da se odreaguje na vreme u borbi protiv njih. Stručna lica savetuju sve one koji vode ugostiteljske objekte da obrate pažnju na obavezno održavanje čistoće svih prostorija, pre svega kuhinje i kupatila. Takođe, savetuju redovno čišćenje i dezinfekciju svih radnih površina, kao i redovno odlaganje smeća i održavanje higijene kako u unutrašnjosti objekta tako i oko njega.

Restorani i hoteli su prvi na spisku glodara

Opšte je poznata činjenica da su ugostiteljski objekti, pogotovo oni gde je koncetracija hrane velika “prvi na listi” glodara poput miševa i pacova. Ove štetočine sa velikim razlogom nose takav naziv. Široko su rasprostranjeni, otporni su skoro na sve spoljašnje uslove, mogu dospeti bilo gde a čak im i spratnost objekta ne predstavlja problem jer su vešti penjači.

Ovi glodari nanose ogromne i značajne materijalne i ekonomske štete. Zbog toga je deratizacija bitan servis za sve ugostiteljske objekte ali i preduzeća u kojima se proizvodi ili skladišti hrana koja se doprema u hotele i restorane. Dostavljanjem poljoprivrednih proizvoda, počevši od prerade i transporta do velikih ugostiteljskih objekata, može doći i do transporta ovih štetočina. Iz tog razloga je neophodno redovno raditi deratizaciju i održavati objekate da ne bi došlo do pojave glodara i tako sačuvati ugled i pozitivnu sliku nekog ugostiteljskog preduzeća.

Ove zaista velike štetočine je teško uhvatiti i u potpunosti uništiti kada se jednom zapate u objekte gde su locirali izvor hrane. Odakle je došao jedan, može ih doći još a ako su našli udoban, topao dom, očekujte njihovu brojnost jer se u povoljnim uslovima lakše i brže razmnožavaju.

Jedan od znakova prisustva glodara u objektu jeste njihov izmet koji često ne zapažamo jer nema karakterističan izgled. Ono što sigurno opažamo jeste šteta koji glodari nanose. Bilo da su električne instalacije, nameštaj, bilo kakav materijal  za njihove zubiće ne predstavlja problem, prvenstveno namirnice u ostavama i magacinima koje kada oštete i izgrickaju nisu više upotrebljive. Prilikom hranjenja pacovi i miševi usitnjavaju komade hrane a iza njih često ista ostaje u vidu konfeta ili prašina na mestu hranjenja.

Izmet i pljuvačka ali i specifičan miris urina, koji se lako prepoznaje predstavljaju i veliku opasnost po zdravlje ljudi. Osim prljanja i zagadjivanja prostora mogu da budu prenosioci raznih parazita ali i prenosioci bakterijskih, virusnih, parazitskih, gljivičnih bolesti od kojih su najopasnije kuga, leptospiroza, salmoneloza, tularemija, sodoku groznica, i mišija groznica.

Kako bi se sprečila pojava ovih glodara kao i katastrofa koju mogu da prouzorkuju i kako bi se stvorili radni uslovi u jednom higijenskom okruženju, potrebno je pozvati profesionalnu službu koja će deratizacijom rešiti problem svakog ugostiteljskog objekta.

Zaštitite vaš objekat, vaše zaposlene i sačuvajte ugled preduzeća

Ono osnovno što vi možete da uradite u borbi protiv raznih buba i glodara jeste da ne zanemarite higijenu svog ugostiteljskog objekta. Ostaci hrane po radnim površinama, neadekvatno zapakovana i skladištena hrana, neuredan prostor koji se ne čisti dovoljno i sigurno ćete spaziti miša, pacova, bubašvabu, mrava ali i goste nevidljive golim okom. Kante za smeće moraju biti redovo pražnjene, dezinfikovane, imati poklopac i držati se na mestu propisanom uslovima ugostiteljskog objekta. Prostor oko preduzeća je takođe bitan i treba ga održavati, jer zagađeno zadnje dvorište gde se nalaze kontenjeri i neraščišćena okolina je prvi mamac za ove štetočine. Mreže na prozorima i vratima su poželjne u vidu sprečavanja ulaska šetočina.

Ono što nije u vašoj moći prepustite profesionalnom timu za deratizaciju i dezinsekciju iz Eko Protect-a. Kada je u pitanju pojava nepoželjnih i nepozvanih gostiju, ovaj stručan tim će na najefikasniji način raditi na suzbijanju i eliminisanju istih. Prilikom dezinsekcije i deratizacije tim profesionalnih stručnjaka koriste savremene preparate koji nemaju toksično dejstvo i proizvode koji su ekološki i potpuno neškodljivi za čoveka i njegovu okolinu.

Ako hoćete na najefikasniji, preventivni i sigurni način da se rešite svih štetočina koji su okupirali vaš objekat i time ruše ugled vaše firme i zdravlje vaših ljudi, obratite se stručnim licima za deratizaciju i dezinsekciju iz Beograda koji će rešiti svaki vaš problem posle kog ćete moći mirno da spavate.