Covid-19: Dezinfekcija poslovnog prostora

Dezinfekcija poslovnih prostora u beogradu

Zvanično smo ušli u drugu godinu borbe protiv korona virusa. Dok se ceo svet nada delotvornosti vakcine, koja bi Covid-19 svela na sezonski grip, podsetićemo se koliko su preventivne mere važne za očuvanje zdravlja svih nas.

Iako su mnoge firme u Beogradu svoje zaposlene izmestile iz poslovnog prostora i uputile na rad od kuće, veliki je broj zaposlenih koji i dalje svakodnevno odlaze u kancelarije. Kako bi se broj zaraženih, koji je poslednjih meseci u enormnom porastu, naročito u Beogradu, smanjio, neophodno je izbegavanje fizičkog kontakta, održavanje distance, dezinfekcija ruku i dezinfekcija poslovnog prostora.

Specifičnost korona virusa leži upravo u njegovoj nepredvidivosti: simptomi se mogu i ne moraju javiti, tok bolesti je individualan kod svakog pojedinca, kao i vreme oporavka. Obzirom da period inkubacije virusa može da potraje i do 3-4 nedelje, potencijalno zaraženi u tom vremenskom okviru ne moraju da imaju nikakve simptome bolesti. Na taj način mogu da ugroze zdrave osobe, te je zbog toga prevencija od ključnog značaja.

Pravila ponašanja u firmama tokom pandemije korona virusa

Kako bi sprečile širenje bolesti, sve firme su u obavezi da preduzmu preventivne mere i istaknu pravila ponašanja tokom pandemije.

Preventivne mere zaštite od korone uključuju sledeće stavke:

  • Dezobarijere koje će biti postavljene na ulazu u poslovni prostor. Dezobarijere su otirači koji su natopljeni antibakterijskim rastvorom, koji uništava sve mikroorganizme koji se mogu zadržati na obući. Prolaz kroz dezobarijeru je obavezan pre ulaska u firmu.
  • Dezinfekciona sredstva za ruke, postavljena na vidljivim mestima u dovoljnom broju za sve zaposlene. Obično se koriste sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola ili hlora.
  • Zaštitne maske za zaposlene. Bilo da su u pitanju hirurške ili KN95, maske je neophodno nositi pravilno, tako da čvrsto prijanjaju uz nos i pokrivaju nos i usta sve vreme.
  • Fizička distanca između zaposlenih mora biti ispoštovana. Zaposleni moraju biti udaljeni najmanje dva metra jedni od drugih, što može zahtevati reorganizaciju rada.
  • Redovno i temeljno održavanje higijene poslovnih prostora. Preporučeno je čišćenje i vlažno pranje svih površina koje su u čestoj upotrebi, a to su površine stolova, računari, miševi, tastature, olovke, fiksni telefoni, kvake na vratima, tasteri i prekidači za svetlo, info pultovi, sve površine u zajedničkim prostorijama.
  • Profesionalna dezinfekcija poslovnog prostora.

Mere zaštite od korone moraju bez izuzetka da poštuju svi zaposleni. U slučaju javljanja simptoma korona virusa kod zaposlenih, neophodno je reagovati odmah. Zaposleni i svi koji su sa tom osobom bili u neposrednom kontaktu treba da se jave stručnom medicinskom osoblju za dalje instrukcije i da ispoštuju period izolacije, radeći od kuće za to vreme. Poslovni prostor je neophodno dezinfikovati.

Profesionalna dezinfekcija poslovnog prostora

Ako posao zahteva svakodnevno prisustvo zaposlenih u kancelarijama ili pogonima, kao što je slučaj sa mnogim firmama u Beogradu, profesionalna dezinfekcija poslovnog prostora je neophodna bar jednom nedeljno.

Pre nego se pristupi procesu dezinfekcije, neophodno je oprati sve površine rastvorom tople vode i deterdženta. Voda mora da bude zdravstveno ispravna i da poseduje koncentraciju hlora koja se nalazi u vodi za piće (0.5 mg/l).

Prilikom profesionalne dezinfekcije u Beogradu dezinfikuju se sve površine u poslovnom prostoru, sa akcentom na površine koje su najviše izložene svakodnevnoj upotrebi.

Dezinfekcija se vrši sredstvima na bazi hlora ili alkohola. Dezinfekciona sredstva na bazi hlora sadrže 0.5% aktivnog hlora i mogu se koristiti i u domaćinstvima. Sredstva na bazi alkohola su u koncentraciji od 70%, jer su efikasnija od 96% alkohola. Naime, 70% alkohol isparava sa tretiranih površina znatno sporije nego 96% alkohol, te zbog toga ima produženo dejstvo. Alkohol ispoljava dezinfekciona svojstva tako što rastvara lipidnu membranu mikroorganizama i uništava ih, a na površinama ostaje dovoljno dugo da zasigurno uništi sve patogene.

Prilikom dezinfekcije se mogu koristiti i druga sredstva i deterdženti, koji pouzdano uništavaju korona virus. Od strane Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti su preporučena sredstva na bazi sledećih aktivnih materija:

  • Natrijum hipohlorit od 0.05 do 0.5%
  • Natrijum hlorid 0.23%
  • Etanol (alkohol) 70%
  • Izopropranol 50%
  • Povidon jod 10%
  • Formaldehid 0.7%

Izbor dezinfekcionog sredstva zavisi od površine koja se tretira i njene namene, a vrste dezinfekcionih sredstava se nikada ne mešaju. Poslovne prostore je moguće koristiti pola sata nakon što je izvršena dezinfekcija.

Način dezinfekcije

Ako postoji sumnja da su površine koje će biti tretirane kontaminirane korona virusom, dezinfekciju nikako ne treba sprovoditi prskanjem. Na taj način se virus može raširiti po prostoriji, što može da dovede do njegovog udisanja.

Prostorije je neophodno dobro provetriti, najbolje prirodnim putem, otvaranjem vrata i prozora, a ako to nije moguće, uz pomoć ventilacionih uređaja. Ako uslovi dozvoljavaju poslovni prostor je poželjno osunčati prirodnom sunčevom svetlošću, podizanjem roletni i uklanjanjem zavesa.

Nakon provetravanja, koje bi trebalo da traje 24h, pristupa se detaljnom čišćenju, pranju površina, a zatim dezinfekciji. Pranju, čišćenju i dezinfekciji podležu sve površine i sav pribor za rad u poslovnom prostoru, uz obavezno poštovanje načina primene i vremena delovanja svakog dezinfekcionog sredstva.

Tokom vršenja dezinfekcije neophodno je nositi zaštitnu opremu, koja uključuje radna odela dugih rukava, rukavice, zaštitne kecelje, zaštitne naočare i maske. Sa određenim sredstvima za dezinfekciju neophodno je predznanje i oprez pri rukovanju, stoga je to posao koji treba poveriti profesionalnim službama za dezinfekciju, a ne higijenskim radnicima u firmi.